Yazdır

İkinci Hafta

Yayınlanma Birinci Trimester

Gebelikte İkinci Haftanız

Hormonlar iş başında

Bu hafta hormonlarınızın etkisiyle yumurtlama gerçekleşecek ve prensini büyük buluşma için beklemeye başlayacak.

 

Gebeliğin ikinci haftasındasınız. Hala gebe değilsiniz ve gebelikle ilgili şikayetler henüz daha başlamadı. Aslında gebeliğin 1.ve 2. haftası bir bütün olarak değerlendirilir. İkinci haftadan itibaren adet kanamanız durmuş ve yumurta büyümeniz hızlanmıştır. İkinci haftanın sonlarında yumurtlama (ovülasyon) ve hemen arkasından büyük buluşma yani döllenme (fertilizasyon) tamamlanacaktır.

Östrojen ve progesteron hormonunun salgılanmasındaki artış ile rahimde bir dizi değişiklikler meydana gelir. Birinci haftada kan damarları açısından zengin ve kanama eğilimdeki rahim artık yavaş yavaş döllenmiş yumurtanın tutunabileceği ve yerleşebileceği bir hale bürünmektedir. Ultrasonda rahim kalınlığında artış izlenir. Anı dönemde yumurta hücreleri büyümekte ve follikül adı verilen sıvı dolu keselerin içerisinde olgunlaşmaktadır. Yumurta boyutu 18-20 mm. boyuta ulaştığında yumurtlama (ovülasyon) gerçekleşir. Fallop tüpü sürekli hareket halindedir ve yumurta hücresi yumurtlama ile serbestleştiğinde hücreyi hemen içine alır. Fallop tüpünün içindeki tüycüklerin hareketleriyle hücre rahim içine doğru ilerlemeye başlar ve burada hazır bekleyen sperm hücreleri topluluğuyla karşılaşır.

 

 

Her adet döneminde kadında yumurtalıklarından sadece bir yumurta atılır. Çift yumurta ikizlerinde ve üçüzlerinde farklı olarak tek bir yumurta değil birden fazla yumurta atılır. Bu yumurtaların hepsi döllenir ise çoğul gebelik olur. Eğer yumurtalama ile atılan yumurta döllenir ve döllenmiş yumurta rahime yerleşirse gebelik meydana gelir.

 

Eğer çatlayan yumurta döllenmezse kalınlaşan rahim adet kanaması şeklinde dışarı atılır. Sonuç olarak her ay adet görülmesinin nedeni de oluşabilecek gebelik için rahim iç duvar tabakasının yenilenmesidir.

Bazı kadınlar yumurtlama günlerinde belirgin bir kasık ağrısı çekerler. Sağ veya sol kasıkta kısa süren bir batma şeklinde bir ağrıdır. Bu ağrıya Almanca'da "mittelschmerz" adı verilir.

 


 

Gebelik oluşumu için doğru zamanda ilişki (Yumurtlama günü)

Hamilelik oluşabilmesi için önemli noktalardan biri uygun zamanda olan cinsel ilişkidir. Uygun zaman, yumurtlama döneminde yumurta hücresi ile sperm hücresinin karşılaşma olasılığının en yüksek olduğu günlerdir.

Yumurtalama gününüzü hesaplamak için Yumurtlama Günü Hesaplayıcısını kullanabilirsiniz.

Yumurtlama öncesindeki 72 saat ve sonrasındaki 48 saat aralığında seks yapmaya özen gösterin. Sperm hücresinin yaşam süresi 72, yumurta hücresinin ise 24-48 saattir. Buna göre günlük bazı planlarınıza ara vererek hamile kalma çalışmalarına ağırlık vermeniz gerekecektir. Yumurtlama tarihinizin 72 saat öncesinden başlayarak yumurtlamanın 48 saat sonrasına kadar ki dönem içinde cinsel ilişkiye girmek gebelik şansını arttırır.

Yumurtalama günü yaklaşık olarak, kaç günde bir adet görüyorsanız o gün sayısından 14 çıkararak hesaplanabilir. Örneğin, 28 gün aralıkla adet gören bir kadın için yumurtlama günü 28 – 14 = 14 (Adetinin 14. günüdür). Hamilelik ihtimalinin en yüksek olduğu zamanlar yumurtlama tarihinden 3 gün önceden 2 gün sonraya kadar olan zaman aralığıdır. Yani 28 günde bir adet gören bir kadın için 11.- 16. günler arası hamilelik ihtimalinin en yüksek olduğu dönemdir.

 

Gebeliğin 2. haftasında yumurta gelişip, yaklaşık olarak 18-20 milimetre çapına eriştiğinde östrojen hormonu da kandamaksimum seviyeye ulaşır ve bu da LH seviyesinin giderek daha da artmasına neden olur. LH pikinden (LH'ın en yüksek seviyeye ulaştığı an) 12 saat sonra follikül zarı çatlar ve yumurtlama gerçekleşir.

 

Yumurtlama sonrasında yumurtalıkta folikülün çatladığı yerde oluşan sarı cisim progesteron hormonu salgısı yapmaya başlar ve progesteron hormonu kanda hızlıca artış gösterir. Ayrıca progesteron hormonunun etkisiyle vücut ısı artar. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi "bazal vücut ısısı" az miktarda yükselir. Yumurtlama zamanını doğru bir şekilde öğrenerek ilişkide bulunmak istiyorsanız en iyi seçenek LH (luteinizan hormon) adı verilen hormonun idrardaki miktarını belirleyen "yumurtlama çubuklarından" faydalanmaktır.

Yumurtlama gününün bazal vücut ısısını hassas bir şekilde ölçen termometrelerle de belirlenmesi mümkün olmakla beraber bu yöntem daha az güvenilirdir. Detaylı bilgi için Yumurtlama gününün belirlenmesinde kullanılan yöntemler isimli makaleyi okuyabilirsiniz.

 


Öneriler

Bu dönemde anne adayı henüz bir değişiklik hissetmediğinden gebeliğinin farkında değildir. Ancak gebelik planınız varsa günlük 400 mikrogram folik asit alımına, vitamin ve mineral açısından zengin yiyeceklerle beslenmeye özen gösterin. Sperm ve yumurta hücresinin yaşam süresini kısaltan ve sağlıklı döllenmeye engel teşkil edecek her türlü alışkanlıktan uzak durun. Sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımından kesinlikle kaçının. Bu kötü alışkanlıklardan hamile kalma çalışmalarına başlamadan en az 3 ay önce elinizi çekmeniz gerekmektedir.

Eğer gebelik denemeleri olumsuz sonuçlanırsa hemen paniğe kapılmayın. Her adet döneminde hamile kalma olasılığınız sadece %25’tir. Düzenli cinsel ilişkilere 1 yıl boyunca özellikle her yumurtlama döneminde devam edin. Bir yılı tamamladıktan sonra hala gebelik oluşmadıysa mutlaka doktorunuza başvurun.

Sık sorulan sorular

Yumurtlama gününün belirlenmesinde kullanılan yöntemler nelerdir?

Hangi cinsel ilişki pozisyonu gebelik şansımı arttırır?

Kadının orgazm yaşaması gebelik için gerekli midir?

Erkek boşaldıktan sonra yatakta ne kadar süre kalkmadan yatılmalıdır?

Hamile kalınca adet kanamam kesilmiyor?

Folik Asit ve önemi

Erkek üreme sistemi fizyolojisi

Sperm yapımı