Yazdır

Yedinci Hafta

Yayınlanma Birinci Trimester

Gebelikte Yedinci Haftanız

O küçücük parmakları oluşuyor.

Bu hafta ileride dokunmaya kıyamayacağınız el ve ayak parmakları gelişmeye başlar. İşte bu hafta sizi bekleyen diğer sürprizler…

 

 

Bebeğinizdeki Değişiklikler

Bu haftanın büyük haberi, minik bebeğinizin gelişen kol ve bacaklarında el ve ayak parmaklarının ortaya çıkmasıdır. El ve ayaklar henüz ufak paletlere benzese de parmaklar oluşmaktadır. Ayrıca bilek ve dirsekler farklılaşmaya başlar.

Embriyonun el ve ayaklarındaki değişimler aşağıdaki fotoğraflarda görülmektedir. Ayağın şekillenmesi ele göre daha geç tamamlanır. Ayak şekillenmesi 60. Günde tamamlanır.

 

Embriyonun boyu; bir önceki haftaki boyutunun iki katına ulaştı. Embriyonun baş popo mesafesi 9-12 mm. arasındadır yani bir fasulye büyüklüğündedir. Ağırlığı ise sadece 1 gramdır.

 

Embriyonun kuyruk kemiğine bağlı bir eklenti gibi gözüken küçük bir kuyruğu vardır. Bu kuyruk embriyoda oluşup sonradan küçülen tek organdır. Bu haftada ayrıca göz kapakları ve burun ucu belirginleşir. Embriyonun kafası ve beyin dokusu çok hızlı büyüdüğü için kafa vücuda göre hala büyüktür. Derisi çok ince olduğu için cilt altındaki damarlar belirgindir.

Kemik iliği gelişene kadar bu evrede karaciğeri kırmızı kan hücrelerinin üretimini üstlenmiştir. 7. haftada gelişmiş olan apendix ve pankreas da sindirime yardımcı olan insülin hormonunun salgılanmasında rol oynamaktadır. Bebeğinizin hala bir embriyo şeklinde olsa da bağırsakları hızlı bir şekilde gelişmektedir. Bağırsaklar gebeliğin 12. Haftasına kadar göbek kordonu içinde gelişimine devam ederken, 12. Haftadan itibaren karın boşluğu içine doğru yer değiştirirler. Eğer bu taşınma doğru bir şekilde tamamlanmazsa omfalosel veya gastroşizis denilen karın ön duvar defekteri (sakatlık) ortaya çıkar.

 

Embriyo artık tamamen amniyon kesesi içinde yerleşmiştir. Bu sıvı onu dış tehlikelerden koruyacaktır. Henüz siz hissetmeseniz bile o bulunduğu sıvı içerisinde hareketlere başlamıştır. Şanslı iseniz ultrasonda bu küçük hareketleri yakalayabilirsiniz.

Annedeki Değişiklikler

Gebeliğin 7. haftasına geldiniz. Döllenme olalı 4 hafta, bebeği oluşturan yumurta büyümeye başlayalı ise 6 hafta oldu. Henüz dışarıdan gebe olduğunuzu fark ettirecek hiçbir değişim yoktur. Bu dönemde 1-2 kilo alınabilir ya da verilebilir. Her iki durum da normaldir.

Ancak dışarıdan bir değişim izlenmese bile vücudunuzdaki değişiklikler belirginleşmiştir. Sabah yorgunluğu, baş dönmeleri ve bulantı gibi erken gebelik bulguları rahatsızlık verecek düzeyde olabilir. Bulantılar sabahları, baş dönmeleri ise özellikle aniden ayağa kalktığınızda ve uzun süre ayakta kaldığınızda daha belirgin hissedilir.

Hamileliğin ilk üç ayı bebeğinizin en hızlı şekilde büyüdüğü, hücre sayısını en hızlı arttırdığı dönemdir. Bu gelişimi sağlayabilmek için sizin tüm kaynaklarınız kullanmaktadır. Bu nedenle çok uyuma, etrafa ilgisizlik gibi şikayetlerde genellikle görülür. Kendinizi çok hareket etmek için zorlamamalısınız, gün içinde küçük kısa şekerlemelerle enerji toplayabilirsiniz. Bu yaşananların doğal olduğunu ve zamanla yok olacağını bilmelisiniz.

Henüz embriyo çok küçük olduğu için bebek için ekstra yemenin gereği yoktur. Vücudunuzdaki mevcut depolar embriyo gelişimi için yeterlidir. Ancak unutulmaması gereken konu öncelikle kendi sağlığınız için doğru ve dengeli beslenmelisiniz.

Memelerde dolgunluk ve gerginlik artar. Kabızlık ve hazımsızlık beraberinde karında gerginlik olabilir. Bu arada rahim ağzında da değişiklikler olmaktadır. Sümüksü bir akıntı (mukus plağı) rahim ağzını kapatarak rahim içini korumaya alır. Vajinal akıntıda biraz artış olabilir ama koku olmadığı ve iç çamaşır kirlenmediği sürece korkulacak bir şey yoktur. Ancak özellikle mantar enfeksiyonları gebelikte daha kolay ortaya çıkabildiği için dikkatli olunmalı ve hijyene özen gösterilmelidir.

(Detaylı bilgi için gebelikte mantar enfeksiyonu)

 

Rahminizin boyutları da gebelik öncesi boyutunun yaklaşık olarak iki katına çıktı. Artık rahim idrar kesesine belirgin olarak baskı yapmakta yani idrar kesesini sıkıştırmaktadır. İdrar kesesi rahat şekilde genişleyip dolamadığı için daha sık idrara çıkmak zorunda kalabilirsiniz. Ayrıca böbrek kan akımının artması da daha fazla idrar oluşumuna katkıda bulunur. Sonuç olarak rahminiz büyümeye devam ettikçe banyoya yaptığınız ziyaretler çoğalacaktır.

Doktor muayenesi

Eğer gebeliği yeni öğrendiyseniz veya bu zamana kadar muayene olmadıysanız artık ertelemeden ilk randevunuzu almalısınız. Muayenede karından ultrason bakılacağı için idrar sıkışık gitmekte fayda vardır. Aşağıda 7 haftalık bir embriyonun ultrason resmi görülmektedir.

Muayenelere eşinizle birlikte gitmek, gergin olan anne adayının rahatlamasına yardımcı olur. Böylece doktorunuz ile mevcut sıkıntıları konuşurken eşinizin yanınızda bulunması, eşinizin sizin psikolojinizi ve sorunlarınızı daha kolay anlamasını sağlayacaktır. Ancak eşinizden çekinebileceğiniz dorumlar söz konusu ise yalnız gitmek isteyebilirsiniz.
Daha detaylı bilgi için tıklayınız. (Gebelikte İlk Doktor Muayenesi)

Hayatı kendinize renklendirin


Hamileliği keyifli bir sürece dönüştürebilirsiniz. Gebelik serüveninizi yazarak kaydedeceğiniz bir anı defteri veya günlük tutabilirsiniz. Ve ya göbeğinizin her hafta fotoğrafını çekerek güzel bir albümü hatıra olarak saklayabilirsiniz. Biraz erken ama gebe kıyafetleri satan dükkanları gezmek de eğlenceli olabilir.

7. Hafta Özet

Fasulye büyüklüğünde ve 1gr. ağırlığındadır.

Hala bir kuyruk bulunmaktadır.

Diz ve dirsekler farklılaşmaya başlar.

Parmaklar oluşmaya başlar.

Göz kapakları ve burun ucu belirginleşir.

İç organ gelişimi hızlanmıştır. Karaciğer, pankreas ve apendix fonksiyon görmeye bağlar.