Yazdır

Kürtaj Nedir?

Yayınlanma Kürtaj

Kürtajın kelime anlamı kazımaktır. Kürtaj genel olarak rahim içinden doku almak anlamına gelir. Kürtaj işlemi sıklıkla rahim içindeki gebeliğin özel bir yöntemle sonlandırılması amacıyla yapılmaktadır. Halk arasında, gebelik sonlandırma, küretaj, çocuk aldırma ve bebek aldırma tabirleri de sıklıkla kullanılmaktadır.

 

İşlem için kullanılması gereken en doğru terim İngilizce Dilatation and Curettage kelimelerinin baş harflerinden oluşan D&C'dir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kürtaj kadın doğum hekimlerinin en çok uyguladığı cerrahi işlemlerin başında gelmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki kürtaj bir doğum kontrol yöntemi değildir.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığında, kürtaj birçok farklı tanımı kapsamaktadır. Kürtaj işlemi gebelik sonlandırılması dışında hem tanı hem de tedavi amaçlı olarak da uygulanılmaktadır. Düşük sonrası kanamanın durdurulması ve rahim içinin temizlenmesi için, düzensiz kanamalarda bir yandan kanamanın durdurulması, öte yandan rahim içinden alınan parçaların patolojik incelemesiyle tanı konulması için de kullanılır.

 

 

Kürtaj veya küretaj kelime olarak kazıma anlamına gelse de günümüz modern tıbbında istenmeyen gebeliklerde rahim tahliyesi vakum yöntemi denilen ve rahim iç tabakasına zarar vermeyen özel bir yöntemle yapılır ve metalden yapılmış "rahim içi kazıma aletleri" gerekli görülmedikçe kullanılmaz. Gebelik dışındaki nedenlerle uygulanan kürtajlarda ise geleneksel, yani küret adı verilen metal aletlerle yapılan kürtaj uygulanmaktadır.

İstenmeyen gebelik her çiftin yaşayabileceği bir durumdur ve çözümü vardır. Hareketsiz kalıp çözüm üretmemek hem size stres verir hem de zaman kaybettirir. Kürtaj yasal sınırlar içinde yani 10. gebelik haftasına kadar kadınlara verilmiş bir haktır.

Doğacak bebeğin yaşamla bağdaşmayan sakatlığa sahip olması durumunda,  anne adayının sağlığını riske atan hastalıkların varlığında veya gebelik için tehlikeli bir ilaç kullanıyorsa; 10. haftadan sonra da, yetkili kurulların izni alınarak, gebelik sonlandırılır. Bu işlem için birden fazla doktorun onayı gerekli olup sağlık kurulu raporu düzenlenir. Ayrıca bebeğin kalp atışlarının durması (missed) durumunda da her haftada gebelik sonlandırılabilir.

 

Kürtaj yerine alternatif yöntemler

Yurtdışında gebelik sonlandırmak için sıklıkla kullanılan ‘RU-486’ adlı düşük ilacı ülkemizde kullanılmamaktadır. İstenmeyen bir hamileliğin sonlandırılması için ülkemizde uygulanan tek yöntem kürtajdır.

Türkiye’de piyasada bulunan hiçbir ilaç gebelik sonlandırılmasında kullanılamaz. İlaçla düşük olması tıbben kabul edilemez bir durumdur. Çünkü ilaçla düşük yapmak riskleri açısında çok tehlikelidir.

Bazı kadınlar adet gecikmesi nedeniyle "söktürücü iğne" olarak tabir edilen uygulamalara başvurmaktadır. "Söktürücü iğne" var olan bir gebeliğin düşmesini asla sağlayamaz. Yalnızca başka nedenlere bağlı adet gecikmesinde kanamayı sağlayabilir.